Nå krever «Bolkesjø-saken» et klart standpunkt fra ordfører og rådmann!

 

1453305_10153492640775607_1192614185_n

Notodden kommune har så langt tatt i mot ca 400-430 asylsøkere i den pågående nasjonale dugnaden. 150-180 på Gran Hotel Bolkesjø, 90 på Norlandia Telemark Hotel i sentrum, og nå sist et desentralisert mottak med 160 plasser i byen. I tillegg er UDI i tett dialog med brødrene Søreide om et gigantmottak i norsk sammenheng med ytterligere 500 plasser i lokalene til nedlagte Bolkesjø Hotell.

Før jeg kommer med begrunnet kritikk av kommuneledelsen så vil jeg gi Ordføreren honnør for at hun slik jeg forstår det gjentatte ganger har gitt signaler til UDI om at dette vil bli vanskelig for lokalsamfunnet på Bolkesjø. I tillegg så skjønner jeg selvsagt også at kommunen har flere hensyn å ta. For det første arbeidsplasser. Så hensynet til næringsinteressene (les Søreide), og selvsagt kommunens ansvar for å stå sammen med myndighetene for å løse en klar nasjonal krise. Alt dette er selvsagt viktige elementer i saken, men det tar likevel ikke bort ligningen om at «alle bør bidra etter evne». Notodden er faktisk nå i ferd med å bidra mer enn Bergen og Trondheim til sammen, og brorparten av den lokale belastningen er det bygda Bolkesjø som skal stå for alene.

Når det er sagt, så har også kommunen et særlig ansvar for å se og høre egne innbyggere i saker som dette. Dette handler ikke bare om flyktninger og arbeidsplasser. Det vil også berøre oss som bor og lever våre liv på Bolkesjø. Jeg har i en tidligere artikkel sagt noe om forskjellene mellom bygd og by, og belyst litt om hva som er konsekvensene når beslutningstagere ikke har kunnskap, innsikt eller forutsetninger til å forstå utfordringene som ligger i akkurat det å bo 20 km fra alt som de fleste andre tar som en selvfølge. Butikker, bensinstasjon, apotek, helsesenter, brann og ambulanse osv. Et nøkkelord her er å lytte. I dette tilfelle til de som blir direkte berørt, det er beboerne på Bolkesjø.

Hva savner jeg fra kommuneledelsen? Jeg savner først og fremst at våre fremste politiske ledere står opp for saken. Den ene eller den andre veien. De må selvsagt selv ta sitt valg på hvem de skal støtte i saken. Innbyggerne eller Søreide/UDI. Men de bør uansett ta et klart standpunkt og uttrykke det tydelig. Så langt når pressen spør Ordføreren direkte om hvor hun står i saken, så er svaret gjentakende at det vil hun ikke svare på? Det holder ikke. Beklager! Enten er man for et nytt gigantmottak, eller så mener man det er feil. Ingen i kommunens politiske ledelse kan vandre denne saken til enden uten å ta et klart og tydelig standpunkt til dette dersom de vil fremstå med godt politisk lederskap. Se til nabokommunen Kongsberg, og lær! Der har kommunen vært ett eksempel til etterfølgelse.

(Les: Kongsbergs ordfører Kari Anne Sand (SP) ordlegger seg på vegne av kommunen i Raumyr-saken.)

Vi har ventet lenge og gitt både Rådmann og Ordfører tid til å ta et standpunkt, men det lar åpenbart vente på seg. Dette er det nå mange som kommenterer, også andre steder i kommunen enn på Bolkesjø. Det nytter ikke å balansere mellom fløyene lenger, nå kreves det et tydelig lederskap. Og det haster, for sanden i timeglasset er i ferd med å renne ut. Dette er nå en kamp mot klokka, for vi vet ikke når UDI og Søreide signerer sin avtale. Det holder de klokelig kjeft om, for da slipper de ytterligere støy.

Arbeiderpartiet,  som kommunens største parti, kan heller ikke lenger sitte på sidelinjen i saken å forsøke å gjøre alle til lags. Dette fremstår som handlingslammet. Nå kreves det standpunkt også fra partiets medlemsmøte. Dette er nå en så viktig sak i kommunen at det er ikke lenger tilrådelig at den skal forbigås i stillhet som en orientering-sak av undertegnede.

Dagbladet belyste saken over to sider tirsdag.

dagbladet_1_12

Intens media dekning
Det har de siste 10 dagene vært massiv landsdekkende mediadekning av Bolkesjø-saken. Dette fortsetter på mandag til uken med frokost-tv i TV2. Saken fikk over 20.000 liker-klikk på Aftenposten etter kronikken som åpnet media-ballet søndagen for en og en halv uke siden. På det meste i denne stormen kom det flere hundre sympati erklæringer i timen til Bolkesjø og til Mina Gjerde som hadde skrevet kronikken. Men på tross av dette klarer altså ikke det politiske miljøet på Notodden å ta et klart standpunkt i saken. Det er mangel på politisk lederskap og må bringes til opphør snarest i en så prinsipiell sak som dette har utviklet seg til.

Forblåst politisk landskap uten vegetasjon
Jeg er klar over at både Rødt, SV, KrF og Høyre, i praksis har stått frem med støtte til Søreide/UDI i saken. Jeg ser derfor med bakgrunn i dette at denne saken fort kan havne på feil side politisk i forhold til hva vi som bor på Bolkesjø ønsker oss. Men jeg velger likevel å tro at de fleste av disse partiene har gått i den fellen som er beskrevet i forbindelse med artikkelen om «kunnskap, innsikt og forutsetninger» som er omtalt lenger opp i dette innlegget. SV og Høyre baserer sitt standpunkt kun på de arbeidsplassene som Søreide frister med. KrF ser kun flyktningene oppe i dette og lukker øynene for den urimeligheten som ligger i proporsjonene. Rødt representerer jo ytterste venstre fløy og har åpenbart tuftet sitt standpunkt på et prinsipielt solidaritets-syn i forhold til asylsøkere, slik de normalt gjør i innvandringssaker.

Problemet med dette er at denne saken krever et langt mer nyanserte og innsiktsfult blikk enn det som nå utvises av disse partiene. De har tatt for lett på sine vurderinger. Et lite men sammensveiset samfunn oppunder Blefjell sliter nå med usikkerheten denne saken skaper, og de fortjener bedre enn de politikerne som er beskrevet over. Selv om valgkretsen og stemmelokalet vårt ble tatt fra oss ved siste valg, så betyr ikke det at saker som gjelder bygda vår skal tas lett på av kommunens politikere.

Saken kan fort bli en bumerang for kommunen
Siste kommentar fra UDI i saken ble gitt til Dagbladet i går, tirsdag 1. desember. Der uttaler pressekontakt Therese Bergwits-Larsen i UDI at det i første omgang er snakk om en leiekontrakt, og at neste steg vil være ordinært mottak.

500 asylanter i ordinært mottak på Bolkesjø de neste 2-4 årene vil belaste kommunen i en skala som er helt annerledes enn det man snakker om i dag. I tillegg så er det nå slik at mange allerede har sittet på Gran Hotell i nærmere 80 dager, om 10 dager har barn i skolepliktig alder krav på skolegang. Har noen tatt dette innover seg?

Det er åpenbart ikke bare for Bolkesjøs lokale innbyggere at dette kan bli en hodepine. Så tro ikke at bare man får plassert de langt vekk fra sentrum så er det greit. Problemene med dette forplanter seg. Hva med vannforsyningen til Hotellene? Er det foretatt noen risikoanalyse på dette? Jeg spør fordi jeg bor i området og vet at tilførselen av vann både inn og ut av Replitjørn er begrenset. For vi snakker ikke om hotelldrift slik den en gang var. Da med variabelt gjeste-belegg fra dag til dag. Nå snakker vi om to hoteller med fult belegg, og faktisk mer enn det. Hele tiden. Konstant.

Dette burde definitivt bekymre kommunen som driftsansvarlig for det kommunale vannverket, og en risikoanalyse burde foreligge. Jeg mener å huske at Bolkesjø hadde 173 rom og at Gran hadde 84. Med ett konstant belegg på langt over tidligere maks kapasitet kan utfordringene bli mer enn komfortabelt på sikt.

Så det er ikke bare problemstillingen med at bygda blir 1:17 i forholdet mellom fastboende og asylanter som bør bekymre kommunen. Dette vil fort kunne utvikle seg til en hengemyr. Nettopp derfor er det en rekke av landets ordførere, som f.eks. Kongsberg, som sier klart i fra. Ikke bare til UDI i det skjulte, men i media og ellers alle andre steder der det faller naturlig å fremme et klart standpunkt. Om man ikke vil risikere å sitte igjen med svarteper i dette spillet mot UDI er det viktig å ha sagt i fra på forhånd, da hviler i alle fall ansvaret for senere feilvurderinger på UDI og ikke på kommunen. Har vi sittet tause stiller det seg fort annerledes.

Som sagt: Bolkesjøs innbyggere vil måtte akseptere kommunens standpunkt uansett hva det blir, men det er på tide at det tas klart stilling i saken. Å gå rundt grøten fungerer ikke lenger. Vis ryggrad og stå opp for det dere mener i en sak som vil være viktig for hele kommunen.

Bolkesjø er nå blitt en signal-sak for hele landet slik mediadekningen har løftet urimeligheten i det som er i ferd med å skje, mens kommuneledelsen fortsatt ikke vil si klart i fra om hvor de faktisk står i saken?

Leserundersøkelse, Nettavisen
Folket har talt, i Nettavisen 30.11 ble det laget en leserundersøkelse. så langt (2.12) så har 4925 personer tatt stilling til spørsmålene under, hele 4826 støtter Bolkesjø, 99 stoler på kommunen. Da krever det handling om tilliten skal styrkes!

Tallene (pr.2.12) fra undersøkelsen er gjengitt under, og de bør være noe til ettertanke:

leserundersokelse_nettavisen

Innbyggerne på Bolkesjø forventer nå et klart og tydelig standpunkt fra kommunens politiske ledelse!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.