Tanker om hvem som må våkne vedrørende Notodden sentrum!

Siri Aardalen, leder av «Notodden i sentrum» står frem i Telen og mener at politikerne må våkne? Hun er lei av å bli overøst med festtaler fra politikerne, uten at det skjer noe som helst mer, slik hun opplever det.

Men hva kan politikerne egentlig gjøre for sentrum? -Trylle kan de jo ikke. Det er lett å finne årsaker utenfor seg selv. Det er faktisk også menneskelig. Vi er satt sammen slik at vi helst vil legge skylda på alle andre enn oss selv. Men her mener jeg gårdeiere og «Notodden i sentrum» først og fremst må gå i seg selv.

Ja, sentrum lider. 14 tomme lokaler fra Trudvang til Heddalsveien sier sitt. Bygårder med flassende fasader er ikke noe nytt i sentrum av byen. Er sentrum kanskje gått ut på dato? Om ingen vil bruke sentrum, så er den dessverre ikke interessant nok. Mye tyder nettopp på dette. Sentrum appellerer altså ikke til innbyggerne slik det er i dag. Butikker kommer og går. Ergo, dersom alle sliter, så er det lov å anta at det neppe er flere vanlige butikker byen trenger. Skal byens innbyggere handle så drar de jo til «Tuven». Man trenger ikke være rakettforsker for å registrere det.
Så vi kan skylde på «Tuven» til krampa tar oss. -For et feilgrep liksom… men dette var trenden på 70 og 80-tallet. Kjøpesenter skulle ut av byen og ha gode og store parkeringsplasser. Slik ble det. Ikke bare på Notodden. Over hele landet ble det slik. I dag kan vi være enige om at dette tok nok «luven» av mange lokale by-sentrum, -i tradisjonell forstand. Men vi må nok snart innse at det er slik det er. Dette kommer ikke til å endre seg med det første eller gå over av seg selv. «Tuven» og kjøpesenterne er kommet for å bli, og det er det foretrukne handelssentret i Notodden nå. Tuvensenteret overtok rollen som Notoddens nye handels-sentrum allerede i 1985… Det er 35 år siden det nå!

Så jo før sentrum av byen, -Aardalen, -gårdeiere, -og bransjeforeningen «Notodden i sentrum» innser dette, jo før kan man stake ut en ny spennende kurs for fremtidens sentrum. Konkurrere med «Tuven» som byens handelssted tror jeg er en tapt kamp. Dessverre. Ingen ting tyder på noe annet.

Hva kan man da gjøre? I mitt hode er nøkkelen gårdeiere som er i stand til å se nye muligheter og som er villige til å tilpasse seg nye forutsetninger. Nå er det noen år siden jeg selv var på utkikk etter lokaler i sentrum, men dengang da opplevde jeg slik jeg husker det at prisingen var fastlåst og at gårdeiere heller lot det stå tomt om de ikke fikk den prisen de hadde satt. Kanskje hadde de kapital nok til å være tålmodige? Hva vet jeg. Men det jeg vet er at uansett om man ikke engang får inn driftskostnaden på lokalet, så må «litt» være bedre enn ingenting. Det «sper» i alle fall på bunnlinjen, uansett. Grunnen til at jeg sier dette er fordi jeg tror at en vei til å gjøre sentrum attraktivt er å gi kunstnere og folk med litt «smale» og «trange» forretningsideer muligheter i sentrum. Gjør sentrum til et lite «bohemsk» område. Et fargerikt sentrum med spenstige ideer i hvert vindu. Små butikker med annerledespreg. Butikker der det lukter røkelse, der det henger drømmefangere i vinduene, der det er rom for re-design og bruktbutikker. Lag torgmarked hver lørdag hele barmark-sesongen. Oppfordre til «byttedager» enkelte lørdager. Flere små kaffeer, noen med rolig jazz i bakgrunnen. Det må skapes rom for gode menneskelige møter. Steder for den gode samtalen, -for refleksjon og ikke minst inspirasjon til livsnytelse.

-Og puss opp fasadene. Ikke bare med trøtte farger. Sett farge på selve byen. Jada, jeg vet at riksantikvaren ikke liker det i en jugendby. Men er det bedre at sentrum ikke blir brukt da? At jugendbyen står der alene og at malingen flasser av? Etter mange år med syting og klager på at sentrum er dødt, så må det være lov å si at nå gjør vi noe helt annet… noe nytt!

Se for deg at alle byggene fra Sentrumsbygg og ned til Kiwi hadde fått en farge hver. Og at åpne leiekontrakter til tilnærmet subsidierte priser ble gitt med svært korte oppsigelsesfrister dersom fult betalende leietagere dukker opp. Og selvsagt en åpen dialog om at dersom fortjenesten blir fornuftig så øker også leia deretter. Lokaler har godt av «liv og varme» fremfor å stå «tomme og kalde».

Så kan politikerne bidra med sitt til å gi rom for initiativ uten å kreve alt for mye i en oppbygningsfase.

Uten sammenligning forøvrig så vil jeg trekke noen paralleller til London. Joda, London er en stor by, men bydelene er likevel som et lite lokalsamfunn som Notodden. De er det mange av i London. Og om vi ser på hver og en av disse isolert, så er det ikke så mye butikker egentlig. De finner du i Oxford Street og de store kjøpesentrene der. Som «Tuven» liksom. Dit drar du for å «shoppe». Men, skal du ha kultur, kaféliv, konserter, eller kjøpe spesielle nisjeting, ja så drar du til Camden, Brick Lane (Shoredicth) eller til Pecham…
Der finner du forretningen som selger sjakkbrett, ikke slike i plast hos bokhandleren. skikkelige sjakkbrett. Der finner du små gallerier, bokhandelen med det sære utvalget og kaffebar i samme lokalet. Du finner butikken som selger fotografi som kunst, store og små fotografier. I sort/hvitt og farger. Postkort og plakater. Du finner hun som strikker de nydeligste plagg. Ingen like! Noen i rare farger, -smalt og kult!

Ja, poenget er forklart. Disse fargerike folka og produktene er kanskje ikke de som selges med den store fortjenesten, men de skaper god atmosfære. De skaper et miljø der folk trives. Et sted det er godt og inspirerende å komme til. Bare sitte å nyte en kinesisk te trukket i jernkanne, eller ta seg en rask lokal pølse med potetmos og honningstekt løk til lunsj med en kald «Duvel» – munkeøl fra Belgia – som tilbehør. Når et slikt sentrum er skapt, så stiger prisene, da kommer leietagerne som kan betale, og sakte men sikkert så må disse blakke kreative folka finne seg en annen bydel og etablere seg i… det er da det er godt å bo i London, for der er det alltid en bydel som «ligger nede». For vår egen by må vi heller håpe på at med aktivitet så kommer også inntekter, og at evnen til å betale en mer markedsrettet leie vil komme over tid.

Så det jeg sier er at jeg tror visjonen for sentrum må endres. Vi må erkjenne «Tuven» som byens «normale» handelssentrum og skape noe annet rundt Torget og Storgata. Der må vi satse på kunst, kultur og nisjebutikker. Vi må spille på unge urbane følelser. Skape noe helt nytt for Notodden! For å komme dit trenger vi fremover-lente gårdeiere og politikere som vil se mulighetene mer enn begrensningene og det vil kreve stayer-evne. For dette vil ikke endre seg over natten. Men lag en femårs plan og stå i det og vær spenstige. Ta dere en studietur til London, Bristol, Berlin… eller Madison i delstaten Winsconsin i USA, og sjekk ut de «laidbacke» bydelene. Sitt på kafeene og sug inn atmosfæren og dra på «flee-markedene» – (vi burde kunne ha lokalt flee-marked (bruktmarked der folk stiller med bord selv og selger det de vil selge – nytt og brukt) hver lørdag i Rallarparken). Det krever ingen ting annet enn at ingen bryr seg og sier -nei, nei, nei! Folk ordner seg selv…

Jeg kunne selvsagt ha tatt bilder til denne artikkelen av alle de tomme lokalene i byen, men jeg valgte heller å sprite opp med bilder som jeg har tatt på ulike reiser til nettopp steder som er slik jeg her beskriver.

Sentrum vil aldri bli et vanlig handels-sentrum igjen, så å erkjenne og tenk nytt er det som kreves. Politikerne er ikke nøkkelen til dette. Det er kreative folk og deres kunstneriske kapital som er nøkkelen.

-Om de får muligheten og til en pris de kan leve med!

PS! Jeg skrev også en artikkel om dette den 25.10.2017 – den kan du lese ved å klikke på denne linjen.